Sagn i Cyberspace

Jeg vil benytte anledningen til å informere om et fantastisk prosjekt som ble igangstartet i 2007 i Øksnes kommune i Vesterålen, Norge. «Sagn i Cyberspace» er bare en del av et stort prosjekt på www.kuling.net som bl.a. omfatter et kulturminnekart og et samarbeidsprosjekt mellom museum, skole og bibliotek.

Tekst nedenfor om «Sagn i Cyberspace» er sakset fra www.kuling.net. Gå hit for å oppleve noen av sagnene med egne sanser!

Sagn i Cyberspace presenterer lokale sagn fra Vesterålen som tekst, film eller opplesning. Klikk deg inn i Kuling, så får du oppleve lokale kulturskatter som «Skipperen på Anda» eller «Draken i Søbergfjellet», fortalt av lokale historiefortellere.

Autorisert
Skarven har en sentral plass i logo for «Sagn i Cyberspace»

 

Kilde: RKK Vesterålen
Opphavsrett: RKK Vesterålen
Vilkår for bruk:

LESESUG/RKK Vesterålen har i samarbeid med fotograf Trym Ivar Bergsmo, designer Claus Gladyzak og musiker/komponist Trond Lind Hansen gitt lokale sagn fra Vesterålen digital drakt. Ulike sagn fra hele vesterålsregionen kan via nettet spilles av med lyd og bilder der du får høre ulike lokale fortellere gjenfortelle kulturskattene. Sagnene ledsages av pedagogisk tilrettelagte læringsressurser som gjør det digitale materialet ypperlig til bruk i skolen. Det er også laget en DVD med sju av sagnene. Cerpus AS har tilrettelagt sagnene for cyberspace her i Kuling.

Og best av alt: I samspill med Kuling er Sagn i Cyberspace en innfallsport hvor barn og unge ved hjelp av sine lærere kan lage egne sammensatte tekster på nettet, eventuelt inspireres til andre uttrykksformer som drama, forming eller forskning. Av de sikkert flere hundre sagn og fortellinger som fins i regionen, har vi bare hentet fram 26. Her kan det med andre ord settes i gang mange spennende prosjekter innen fag som norsk, samfunnsfag, kunst og håndverk, musikk – med vesterålsnaturen som inspirasjonskilde og ”lærebok”, og med IKT som verktøy i arbeidsprosessen. Et verktøy som ikke bare gir muligheter til å vandre fram og tilbake i tid, men som også gir viktige muligheter for å vandre fram og tilbake over geografiske grenser og kulturgrenser både lokalt og i resten av verden.

4 responses to “Sagn i Cyberspace

 1. Hva med et prosjekt som dette som dekker hele Norden? Vi har snakket om et kart over Norden med forteller-begivenheter, hva med å også legge inn kulturminner og begivenheter/steder hvor sagn skal ha foregått?

 2. Det ville være rigtig godt med et kort hvor de forskellige fortællegrupper rundt omkring i Norden selv kunne lægge oplysninger op. Så kunne man måske få et dækkende billede af omfanget?

 3. Det är väl den tanken som Nathalie Jendly jobbat med i Contographie Suisse. Jag tror att både turistindustri och museer skulle kunna stödja en sådan ide. Skulle kunna kombineras med aktuella fortellerbegivenheter. När, hur, vilka?

 4. OK, jeg snakkede ikke med Nathalie om det. Måske kan vi høre nærmere om hendes erfaringer også.
  Det ville jo være super at sætte sådan noget i gang. Jeg kunne bare godt tænke mig at vi søgte penge til at hyre en professionel, måske.
  Men selve konceptet kan vi vel få en ide om her.
  Hvad ønsker vi at man kan se / gøre / finde?
  Jeg synes måske det vigtigste er at fortællerne får så godt et redskab at det rent faktisk bliver brugt i dagligdagen. Derfor mener jeg at de enkelte grupper selv skal kunne lægge oplysninger op og redigere i deres egne data. Så ved man også at det er opdateret 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s