Berättarteknik I – Pyramider och timglas

Berättare lekte journalist. Ingen dog.

fredagar är det Story Quest Challenge, på måndagar kan man lära känna folk i den norska fortellermiljön på Heidis blogg. Och på tisdagar kommer cafet att servera berättarteknik.

Den uppochnerpåvända pyramiden på Louvren. Foto: Ivo Jansch

Idag ska jag fortsätta på temat berättelsegrammatik eller story structure, som började i diskussionen om haiku-berättandet i «Improvisera mera». Förhoppningsvis kan medvetenhet om sådana mönster i språket utveckla även muntligt berättande. Så vi börjar med lite repetition. Heidi beskrev mönstret för historieutfordringen så här:

A. Beskriv en situasjon (impulsen du får av bildet)
B. Deretter bygges det en hendelsesrekkefølge
C. Ideelt skal slutten være ”punctus contra punctum” – (et musikalsk begrep). Med det menes det i denne sammenhengen at slutten skal følge handlingen, men samtidig bringer den inn noe nytt. Den er annerledes, den kaster et nytt lys på fortellingen, den overrasker.

Min egen haiku-inspirerade variant beskrev jag som poetiskt stämningsskapande + vändpunkt. Allt detta handlar om variationer på ganska traditionella berättarmönster. Men det finns sätt att återge händelser som bryter mer radikalt med de strukturer vi är vana med.

I skolan får elever ibland pröva att återberätta traditionella sagor, eventyr och myter som nyhetsartiklar. Finns det något muntliga berättare skulle kunna lära sig här? De som är intresserade av berättande i läroprocesser kan absolut göra det. Därför ska jag låtsas att jag förstår mig på journalistik en stund …

Telegrafen och den omvända pyramiden
Det sägs att på 1800-talet när krigsreportrarna telegraferade hem till redaktionen kunde förbindelsen brytas när som helst. Därför var man tvungen att säga det viktigaste först. Numera följer nyhetsartiklar i dagspressen ofta samma mönster, bl.a. med motiveringen att en otålig läsare när som helst ska kunna hoppa till något annat i tidningen (avisen). Det är detta som kallas den omvända pyramiden.

Det är lite som att berätta en historia baklänges. Man börjar med slutet, eller åtminstone med slutsatsen. Att formulera inledningsmeningen, «the lead», är den stora utmaningen och det finns en hel del råd och tips på nätet för den som vill träna sådant. Vad, vem, var, när, hur och varför är några av ledorden här. Sådant tror jag att alla kommunikatörer, även muntliga berättare, har glädje av att träna på. Inte minst därför att det är en viktig läroprocess, att kunna destillera fram essensen ur en soppa av information och förvimsade händelsekomplex.

En form som är något mer naturlig för en muntligt berättare kallar journalister «timglaset», «hourglass». Efter en omvänd pyramid kommer en övergång, en «turn», till en mer traditionellt kronologisk story. Eller The Top, The Turn, The Narrative.

Det skulle vara intressant att laborera med sådant på scen. Anta att det pågår demonstrationer mot den sittande egyptiske presidenten. Och att jag har en myt som belyser detta skeende, gör det mera allmänmänskligt och möjligt att koppla också till något som ligger närmare mina lyssnare. Kan man använda tekniker från timglasberättande? Eller mer generellt formulerat, skulle journalisters hantverkskunskaper kunna utnyttjas för att pröva nya former av muntligt berättande?

Det skulle vara kul, sjovt, moro om någon här ville ta chansen att leka lite med gamla historier i nya kläder. De grekiska myterna är ju rena skvallerjournalistiken (sladder) och Hans och Greta skulle lätt kunna återberättas som ett upprörande socialreportage. När du får lust att experimentera med sådana berättartekniska finesser kan du gärna testa dem i en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s