Vad behövs?

DET HÄNDER SÅ MYCKET inom berättarrörelsen just nu att man frestas tro att detta är någon slags automatisk utveckling. Att varken individuella initiativ eller klok samverkan behövs. Det har varit väldigt uppmuntrande att inventera alla projekt på temat ungt berättande i Sverige och Norden. Men samtidigt är det slående hur mycket öppenhet, samverkan och långsiktighet som «fattas». Eller mer positivt formulerat, det ska väl inte vara så jävla svårt att jobba ihop lite smartare!

Gäller det på andra områden också? Ja vad ska man dra för slutsatser av att det tagit så lång tid innan arbetet med effektivare kalendrar över berättarevenemang kommit igång på allvar? Visst, lokalt kanske det har fungerat på sina håll, åtminstone för de som vetat var man ska leta. Men har vi råd med en sådan landsbymentalitet? Måste vi inte tänka lite bredare?

Jag tror det. I en mycket läsvärd intervjuserie på Kathy Hansen’s blogg säger Kendall Havens att den amerikanska berättarscenen håller på att stagnera. Har han rätt? Kan det hända här? Ja varför skulle inte en sådan trend kunna sprida sig, på samma sätt som renässansen för muntligt berättande spred sig under slutet av det förra seklet?

På många sätt bor vi närmare varandra nu. Det finns fler intressanta festivaler där man också kan träffas och nätverka. Allt effektivare sociala medier innebär att folk över hela världen med specialintressen har lättare att få kontakt med varandra. Berättarnätet Sveriges hemsida kommer att bli lättare att använda för samarbetsprojekt. På samma sätt som vi håller på att utforska detta här på cafet. Och på ett nordiskt plan har vi en rätt god tradition av generös samverkan.

Låt 2011 bli det år när vi kastar ljuset på kul, kloka och inspirerande försök att samverka!

2 responses to “Vad behövs?

  1. Heidi Dahlsveen har ett inlägg om liknande saker i Norge idag, och Torgrim Mellum Stene har kommenterat. Läs det!

  2. Susie Haxthausen

    Det er afgørende, at den moderne mundtlige fortælling udvikler sig og – bliver farlig? Vil noget, i hvert fald! Historierne skal virkelig være vedkommende, efterhånden som publikum holder op med at være imponeret over at vi kan historien udenad 🙂

    Nå, men Ulf – jeg tror vi skal rationere læsestoffet. De færreste af os har tid til daglig fordybelse, det er svært nok at følge med i døgnets nyheder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s