Världspremiär för Myth Off!

Vi har fått en kort rapport från Love Ersare och Clare Muireann Murphy. Det kommer mera beskrivningar och bakgrund när de uppenbarligen helt utmattade deltagarna hämtat sig. Till och med bilderna från evenemanget har fått en mystisk dimma …

Mörkret lade sig och en tjock dimma rullade in över Stockholm. Fyra modiga krigare, mästare i ordets konst kämpade sig genom tjockan till Teater Giljotins Café där publiken väntade.

Det har gått tusentals år sedan berättare samlades på detta sätt, här i detta lilla café kämpade fyra mytologier, kämpade till sista blodsdroppen för att krönas till kung eller drottning i världens första ”Myth Off”

Kärlek OCH Monster - Vinnare John Bauer med Svipdag och Freyja


Rond 1 Kärlek
Grekland VS Irland
Mats Rehnman VS Clare Muireann Murphy

Det var ett hett och passionerat möte, hjärtan brann, läppar sjöng och älskande grät och dog på scenen.

Publiken röstade på: Starkaste kärlek, sexigaste kärleksintresse och mest episka myt.

Rond 2 Monster
Persien VS Norden
Torgrim Mellum Stene VS Love Ersare

Scenen flödade av blod, inälvor och utskurna hjärnor. Publiken svimmade men berättarna vägrade sluta utan fortsatte frammana fruktanvärda monster framfödda och skapade av onda gudar.

Publiken röstade på: Mest fruktansvärda monster, vidrigaste död och mest episka myt

Så hur röstade man?

Myth Off på Giljotin i Stockholm 2011
Första ronden slutade med att Grekland vann starkaste kärlek, Irland vann sexigaste kärleksintresse och det var exakt samma röster för mest episka myt. Så de båda tävlande delade på kronan.

Andra ronden slutade med att Norden vann mest episka myt men Persien vann både mest fruktansvärda monster och vidrigaste död så värdlandet såg sig besegrat i ärlig kamp.

Publiken var en blandning av Fabulas stammisar och nytillkomna som lockats av mytens kraft och för att heja fram sin favorit. När det var slut skrek publiken efter mer och ryktena säger att det blir i Oslo …

[Fortsättning följer]

12 responses to “Världspremiär för Myth Off!

 1. Det lyder som giganternes kamp. Åhh, man skulle have været der..!
  Må se om ikke også Danmark kan komme på banen med nogle små søde store drabelige og voldsomt snuskiga lokale myter.
  Roskilde fortællerlaug og Lejre festivalen vil snarest blive forelagt muligheden når undertegnede har haft lejlighed til at researche i Lund den kommende weekend og stille uddybende spørgsmål til to af deltagerne.
  Det er vel også en oplagt internordisk fortællegenre passende for Nordgruppen tænker jeg højt?

 2. Hans Petter Meirik

  Ingen rykter fødes uten et snev av sannhet – så jeg håper sannheten i dette ryktet er at dette kommer til Oslo neste gang 🙂

 3. Hans Petter Meirik

  P.S. Er kjempenysgjerrig på hvilke myter som ble fortalt 😉
  H.P.

 4. Hilde Eskild

  Dette høres helt fantastisk morsomt ut!! Eia var jeg der!

 5. Vad kul att ni är peppade!

  Se till att gilla Myth Off på facebook.com/mythoff, där kan ni också vara med och diskutera var nästa mythoff ska vara. Premisserna är att ni bjuder in några av Myth Off ambassadörerna, Love, Clare och Torgrim så hjälper mi er med arrangemanget. Sen möter vi de lokala berättarna i ärlig kamp 😉

  Vi vill gärna sprida detta över världen!

 6. Mats Rehnman

  Jag hade äran att bjudas in som en av de tävlande. Och att få tampas med Clare Murphy – det kunde inte bli bättre! Idén med Myth-off som Clare lanserat är ju att detta är en tävling mellan berättelser snarare än berättare. Det tycker jag var en strålande ingång. Det finns ju flera tävlingsformer där artistens insatser mäts – och det bäddar kanske för att man använder sina minuter i rampljuset till att bruka hela arsenalen av charm, briljans, kvickhet och hemliga tricks för att vinna sin publik. Det har sitt absoluta värde. Men då är det särskilt kul att den här tävlingen handlar om att få ge sig hän och gå djupt in i en mytologi och låta publiken verkligen försjunka i berättelsens landskap. Clare och Love delade på MC-skapet – och där fanns det gott om utrymme för burleskerier, fanfarer och lekfull interaktion med publiken.
  Planen nu är att laborera med regler och format i ett par tävlingar på andra platser, gärna i samband med festivaler. Så jag gissar att en «teknisk» beskrivning av tävlingsformen kommer att dröja ett litet tag. Men hör upp alla ni som anordnar festivaler och liknande spektakel: pröva gärna att ge Myth-Off en plats i kalendariet.

 7. historieforteller

  Høres ut som et flott konsept!
  Heidi

 8. Hans Petter Meirik

  YEPP 🙂

 9. Det ska komma mer om myterna har jag hört ryktas. Jag anmäler mig härmed till listan på dem som vill höra mer. / Ulf

 10. Videon om världspremiären av «Myth Off» laddas upp på youtube as we type!

 11. Tilbaketråkk: Video från myternas kamp | Cafe Ratatosk

 12. Tilbaketråkk: Video från Myth Off | Berättarnätet Sverige

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s