Unge fortellere og Ung Fortellerscene

I Norge skjer det mye spennende med unge fortellere.

Vitushika på Fortellerfestivalen 2010

Norsk Kulturråd har bevilget penger til et prosjekt som heter Ung Fortellerscene. Det er andre året prosjektet gjennomføres. Målet er å utforske fortellerkunsten i møte med ungdom, samt å gi en arena til unge stemmer hvor høy kunstnerisk kvalitet sikres gjennom profesjonelle rammer. Rekruttering til fortellerkunstfeltet er også viktig.

Unge fortellere
Erfaring viser at ungdom bringer med seg andre fortellinger enn de vi voksne forteller. Det kan være fortellinger fra eget liv, om en kamerat, fra nyheter, internett, fra sangtekster og urban legends. Mye av dette er ukjent materiale for fortellerkunstfeltet og er spennende materiale for så vel andre utøvere som for publikum.

I tillegg omskaper ungdom (som alle oss andre) språket til å bli sitt eget, de utvikler det fritt innenfor de rammene fortellingen gir. For fortellerkunsten er det jo grunnleggende å forstå språk som et personlig uttrykk og ikke som en nøytral ytring. I de unges språk er personlige erfaringer og identitet bakt inn. Det i seg selv skaper nye fortellinger.

Ungdom har også andre referanserammer når det gjelder (scene)kunst og andre måter å finne løsninger på ting. Dette tror vi bidrar til å utvikle fortellerkunstfeltet, men også plassere og synliggjøre fortellerkunsten i forhold til lignende kunstarter (performance, stand-up, teater osv.).

Musiker Andreas Lønmo Knudsrød er med på scenen

Ung Fortellerscene

Gjennom ulike ungdomsprosjeketer har det de senere år vokst fram et behov for å gi ungdom en arena hvor de vise seg fram. Dette var bakgrunnen for at Ung Fortellerscene ble etablert i 2009.

Ung Fortellerscene har utviklet konseptet StoryBox, som er et kunsfaglig verksted for unge fortellere. Her møter ungdom profesjonelle kunstnere og arrangører, og hvor målet er å lage en helhetlig scenisk forestilling. Unge fortellere skal møte kunstfaglig kompetanse også fra andre miljøer en fra fortellerkunstfeltet, for eksempel teaterdramaturger, produsenter, rapskrivere, musikere, regissører osv.

Fram mot Fortellerfestivalen 2010 ble det gjennomført to StoryBoxer som resulterte i en forestilling som ble vist på Fortellerfestivalen i Oslo i 2010. Visningen vekket stor interesse og begeistring, blant annet ved at Dramatikkens Hus ønsket å inngå et samarbeid med Ung Fortellerscene.

Alt arbeid første året ble utført på frivillig basis. I år har vi mottatt støtte fra Norsk Kulturråd til å gjennomføre fire StoryBoxer og det er vi veldig glad for.

Rekruttering til Ung Fortellerscene

Marwa forteller ”Faderen” basert på Bjørnstjerne Bjørnsons fortelling, Fortellerfestivalen 2010.

Ung Fortellerscene skal rekruttere unge fortellere fra ulike prosjekter hvor ungdom forteller selv. Til nå har rekrutteringen særlig skjedd gjennom ildsjeler og enkeltstående kurs i Oslo, samt prosjektet Fortellerskolen i Skedsmo kommune som har jobbet med muntlig fortelling siden 2003. Flere av de unge i Skedsmoprosjektet har deltatt siden oppstart og har utviklet en betydelig fortellerkompetanse og sceneerfaring. Ung Fortellerscene skal være et tilbud til ungdom mellom 13 og 19 år.

Ung Fortellerscene akkurat nå!

Elisabeth forteller

Vi er i gang med årets arbeid med Ung Fortellerscene, og i begynnelsen av mars gjennomføres første StoryBox. Alle verkstedene er fulltegnet, 15 ungdom er klare for dyst. Forestillingen kan du se på Fortellerfestivalen i Oslo 28. mai i år. Før den tid skal de unge møtes fire søndager for å jobbe sammen med hverandre og mange profesjonelle fortellere og andre kunstnere.

Vi er også i startfasen med spennende samarbeidsprosjekt med Sverige og Danmark – og ikke minst gjennom YES; young european storytellers.

Vi gleder oss!

Lise Grimnes
Prosjektleder, Ung Fortellerscene

PS En utdyping av prosjeketet i Skedsmo og om muntlig fortelling i undervisning og læring kommer i et eget innlegg om ikke lenge.

PPS Ung Fortellerscene er foreløpig ingen formell organisasjon, men mer en slags arbeidsgruppe. Vi er: Marit Hallen, Kristine Haugland, Øystein Vestre, Marianne Sundal, Marie Ulsberg og Lise Grimnes.

2 responses to “Unge fortellere og Ung Fortellerscene

  1. Tilbaketråkk: Ung Fortellerscene « KNIRK

  2. Fantastiskt roligt och intressant!

    Och nu ser jag hur sjukt vitkigt det är att vi hittar kontaktpunkter mellan dessa olika projekt i norden, europa och världen. På BNs Senaste Open space pratades det om att skapa ett gemensamt internetcommunity där de unga berättarna kan lära känna varandra och inspireras av vad som händer över landsgränsena. Vore inte det en grym idé?

    /Love

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s