Vem är Ratatosk?

Den nordiska e-postlistan för berättare fick namnet Ratatosk, eftersom det handlar om en budbärare. I nordisk mytologi var Ratatosk (fornnordiska ratatǫskr) en ekorre (ekorn, egern) som springer upp och ner i världsträdet Yggdrasil och bär «bud» eller «skällsord» mellan draken Nidhögg vid trädets rot och örnen Hräsvelg i trädets topp. På anarkistiskt modererade forum och e-postlistor som Ratatosk utbryter emellanåt mer eller mindre uppiggande flame wars. Ratatosks tvetydiga karaktär kanske kan tjäna som en påminnelse om att hålla sig till netiquette, de oskrivna reglerna för hur man uppför sig på nätet. «Is it true, is it kind, is it necessary?», be om förklaringar och «sov på saken» är några av dem.

Källmaterialet verkar tunt. Ratatosk omnämns i eddadikten Grímnismál, varifrån Snorre hämtar sin kunskap om djuret. En trolig förklaring till namnet är att det är av anglosaxiskt ursprung: ræt (råtta) och tusc (vass tand). Ett träd, en ekorre, en drake och en rovfågel förekommer på det engelska Bewcastlekorset.

Ratatosk är alltså en budbärare mellan högt och lågt. Det skulle kunna göra honom/henne till en trickster, släkt med Loke i samma mytologiska krets, Hermes i grekisk mytologi, den västafrikanske spindeln Anansi och den kinesiske Kung Markatta.  Är det någon som vet något mer? Annars tycks fältet vara fritt för egna kreativa tolkningar. Som t.ex. i en bok i Sirius-serien på Det Norske Samlaget: Per Olav Kaldestad / Ratatosk

Själv föreställer jag mig Ratatosk som en skepnadsskiftare, en otålig, nyfiken och lite glömsk ekorre. Hur är Ratatosk i din egen fantasi?


Foto: Inger Pytte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s