Drager, drager, drakar

Hej Alla och God fortsättning! Jag har en gammal vanlig förfrågan: Jag ska berätta i ett samarbetsprojekt mellan bibliotek och skola och behöver lite hjälp med att hitta spännande historier om drakar. Tacksam för hjälp.
Eldsprutande hälsningar
Kiriaki Christoforidis

Japanese dragon - Wikimedia

Japanese dragon - Wikimedia

Hittills har Kiriaki fått följande tips:

Åke Dahlströms bok, Draken. Fabeldjurens konung. Där står allt om drakar.
Lindormen är väl en drake? Då är Kung Lindorm en väldigt bra saga. Finns i de flesta svenska folksagor-samlingar.
Monika i Korpalycke

Drabelige drager av Chris Mould Borgen Forlag (2009) ISBN 978-87-21-03484-9
Lykke til! Ole Vestergaard

Et av sigøynereventyrene om Kalo Dant forteller om hvordan den første dragen kom til vår verden. En norsk versjon av dette heter Kalo Dant på langferd.
Hilde Eskild

Hei og godt nytt år! Drager er fascinerende! Har akkurat lest «Harry Potter og de vises sten» for den yngste gutten min og er akkurat ferdig med bind en. Her har Gygrid fått tak i et (sort!) drageegg og ruget ut en slem drage – som han ikke får beholde! En annen historie jeg kommer på i farten står i Michael endes bok: Jim Knapp og Lukas lokomotivfører. Disse er på en lang reise og møter noen forferdelige drager. Så vidt jeg husker overvinnes dragene med list. Lang historie som antagelig er best slik den står i boka!
      Ellers har jeg glede av en barnebok som på norsk heter «Les for meg om drager» Originalens tittel er: «The Sword and the Circle» av Rosemary Sutcliff. Her er mange spennende dragehistorier samlet. Bla den om Beowulf (som dreper den fæle dragen og dør) og Sankt Georg og dragen.
      Og så er det jo Bibelen da (Johannes åpenbaring). Står det ikke noe om en drage når jorden går under…
      Siste tips: Symbolleksikon – som alle fortellere MÅ ha!
Hilsen Ragnhild Storaker

Astrid Lindgren skrev berättelsen om «Draken med den röda ögonen» till en tidning (Den maskrerade draken) som några tonåringar gav ut på egen hand. Sen blev det en fin bilderbok med illustrationer av Ilon Wiklund 1985. Läs mer om du vill på Astrid Lindgren.se. Fast det verkar ju som om man måste få tillstånd om man vill återberätta någon av hennes berättelser?
Annika Rockström

Det påminner mig om Tove Janssons «Den sista draken».
Ilka

Hej Allesammans! Farligt med drakar … Flyga drake – misstänkt terroristbrott i Luleå? Efter att ha tagit ut disketten med de inspelade bilderna från drakflygningen …
Hälsar Kerttu Jokela

Kan du hitta draken i bilden nedan från
Les Très Riches Heures du Jean de Berry” (1416)?
Tips: Klicka på bilden, och klicka en gång till för att förstora den.
Så kommer du längre in i 1400-talets värld …

Hei Min yndlingsdrage er Mélusine, mest kjent fra Jean d´Arras` fortelling «Le Noble Hystoire de Lusignan» (1393) og «Les Très Riches Heures du Jean de Berry» (1416) . Sistnevnte er en slags kalender, hvor måneden mars inkluderer Mélusine etter at hun ble forvandlet til «serpente» (se over tårnet til høyre). Det er en ganske kompleks fortelling, så den passer for større prosjekter. Og det er den typen fortelling hvor drage ikke er en egen rase eller livsform, men mer et symbol. Har du tid det imidlertid et meget givende konsept å dykke ned i 🙂
Hilsen Pauline Aasarød

Jane Yolen har gitt ut en bok som heter «Here there be dragons» med bare dragehistorier.
Benedicte Hambro

Har du fler ideer? Dela med dig i en kommentar! *

4 responses to “Drager, drager, drakar

  1. Birgitta Hult

    Gunnar Olof Hyltén-Cavallius skriver på 1860-talet om drakar i småländsk folktro, att människor som i forntiden lönligen grävt ner gods i jorden, efter sin död förvandlas till drakar som straff. De ligger och ruvar på sitt guld under jorden. Han skriver en lång artikel om drakar i sitt stora verk «Wärend och wirdarne» sid 342. [Kan laddas ned i olika format på archive.org]
    Hälsar Birgitta Hult

  2. Disse dragetips kom ikke med i opsamligen på postlisten. Så her er de:
    – Dragen Smaug fra Hobitten af Tolkien blev narret af Bilbo Sækker fra Herredet (gad vide hvad alle disse figurer egentlig hedder på svensk?) og dværgene og Bilbo fik skatten. Bilbo overlod i øvrigt en meget kostbar brynje af mitril til sin nevø Frodo. Det reddede Frodos liv i Morias miner, hvor ringens broderskab kæmpede mod orker og en kæmpestor bjergtrold (men det er nu først i RIngenes Herre.. Åhh, hvor jeg dog elsker den fortælling..)
    – Jason og det gyldne skind som bevogtes af en drage.
    – Ja, en lindorm er en nordisk drage.
    – Katla i Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte.
    – For ikke at tale om Fafner, dragen som blev dræbt af Sigurd Fafnersbane i historien fra den nordiske mytologi.
    – Og Nidhug, dragen som gnaver på en af Ask Ygdrasils rødder
    – Hydra fra den græske mytologi som Herakles med møje og besvær dræbte fordi der voksede nye hoveder ud hver gang han skar et af de tre hoveder af. Jeg ved ikke om det er en drage, men den lyder da drageagtig.
    – Og så optræder der faktisk også en drage i julekalenderhistorien på Café Ratatosk. Den må du gerne lege med, det er nemlig min (selvom den er ret skriftlig. Skrevet før jeg begyndte at fortælle 😉

  3. PUFF!
    -og så en tur til kina, hvor der er et mylder af drager.
    drager er en truet art, fordi der snart ikke er nogen fredelige klippehuler de kan bo i. Det er strængt nødvendigt at bo i en klippehule, hvis man er en drage; de er så lette, at hvis de falder i søvn under åben himmel, så svæver de ud i himmelrummet. Trist ikke?

  4. Spännande projekt:)
    Prinsessa söker drake av Patricia Wrede är en rolig bok i kategorin «prinsessor som inte vill vara fina hovdamer» med en annorlunda prinsessa och en annorlunda drake.
    /Tora

Legg igjen en kommentar